ZĽAVA NA NEUROREHABILITAČNÝ PROGRAM

Viac info
Robotická neurorehabilitácia má obrovský potenciál a je využiteľná u veľkého spektra motorických porúch.

LOKOMAT Pro – najnovší robot v rehabilitácii, ktorý stavia pacientov v LEVITE na nohy

Robotická neurorehabilitácia má obrovský potenciál a je využiteľná u veľkého spektra motorických porúch. Roboty pomáhajú v rehabilitácii ľuďom po cievnej mozgovej príhode alebo pri diagnózach ako skleróza multiplex, Parkinson a po úrazoch s poranením mozgu a miechy. U nás v LEVITE máme najmodernejší z generácie robotov LOKOMAT Pro, ktorý pomáha v nácviku chôdze ťažko chorým pacientom.

Prednosti robotickej rehabilitácie

Hlavnou prednosťou robotickej rehabilitácie je, že je spoľahlivá, merateľná a jednoducho kontrolovateľná. Rehabilitačné roboty patria do oblasti pokročilých rehabilitačných technológií. Sú to motorizované zariadenia, ktoré umožňujú mobilizáciu končatín v rámci senzomotorickej aj kognitívnej rehabilitácie. Väčšina z nich umožňuje aj interakciu s virtuálnym prostredím.

Vďaka robotom sa pomoc pacientom posúva na úplne inú úroveň. „Robot človeka nenahradí, ale pacient bez pomoci robota nedokáže to, čo s ním. Robot je presný, neúnavný, neunaviteľný a hoci nemá city, dokáže pacienta motivovať, aby v rehabilitácii napredoval, aj keď po malých krôčikoch,“ hovorí Bc. Anita Hrdlovics, hlavná fyzioterapeutka našej kliniky.

Cievna mozgová príhoda (CMP). Na akú liečbu má pacient nárok a ako postupovať, aby sa v maximálnej možnej miere zotavil?

Podľa najnovších vedeckých štúdií, aby sme účinne naštartovali reparačné procesy v pohyboch dolných končatín, potrebujeme trénovaný pohyb opakovať minimálne 1000-krát za 45 minút. Počas rehabilitácie v zariadení LOKOMAT Pro pacienti bežne prejdú aj 2-násobok tejto hodnoty, čo pre mozog predstavuje obrovskú stimuláciu. Toto pri tradičnej rehabilitácii nevieme dosiahnuť.

LOKOMAT Pro so špeciálnym FreeD modulom

Najnovšiu generáciu robota LOKOMAT Pro so špeciálnym FreeD modulom máme už aj na Slovensku. „Ide o robotické ortézy, ktoré pomáhajú pri nácviku chôdze. Odľahčujú telesnú hmotnosť pacienta a zároveň dávajú nohám, svalom, a teda aj mozgu, spätnú väzbu – mozog sa vtedy učí, ako sa pohyb robí. Jedna dávka terapie LOKOMATOM môže podľa stavu pacienta trvať aj 45 minút,“ ozrejmuje Bc. Anita Hrdlovics.

Modul FreeD umožňuje bočný a rotačný pohyb panvy, pomáha nacvičovať prenos váhy z jednej nohy na druhú, čo značne rozširuje terapeutické možnosti a urýchľuje učenie chôdze. Ako inak, je doplnený o virtuálnu realitu, ktorá sa postará o motiváciu pacienta.

lokomat levita


LOKOMAT Pro a virtuálna realita

Roboticky asistovaný lokomočný tréning pomocou robota LOKOMAT Pro, ktorý je doplnený o prvky virtuálnej reality, predstavuje nielen u detských pacientov veľkú motiváciu, ktorá býva u niektorých pacientov najkritickejší faktor liečby. „Tréning v prostredí virtuálnej reality pripomína počítačovú hru s rôznymi scénami, kde môžu pacienti napríklad zbierať rôzne predmety, ako napr. mince, snehuliakov, zvieratá a pod. alebo sa snažiť priblížiť ku konkrétnym objektom a správne nasmerovať svoje končatiny doprava či doľava“, opisuje robotickú rehabilitáciu Bc. Anita Hrdlovics.

LOKOMAT PRO – technická špecifikácia

Je medicínsko-technické zariadenie, ktoré je výsledkom spolupráce vedcov, lekárov, fyzioterapeutov a pacientov v Zürichu.
Základné komponenty: pohyblivý chodník, špeciálny závesný systém a elektronicky riadené ortézy. Tri počítače vybavené špeciálnym softvérom ovládajú bedrové a kolenné kĺby pacientov, synchronizujú pohyb s pohyblivým pásom a snímajú interakciu s pacientom. Monitorované parametre: vzdialenosť, rýchlosť, počet krokov, miera odľahčenia hmotnosti, vodiaca sila.