7+1 LEGGYAKORIBB KÉRDÉS ÉS VÁLASZ A STROKE-RÓL

Mi az a stroke?

A testünk többi szervéhez hasonlóan az agynak is elegendő oxigénre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően és zavartalanul működjön. A stroke, más néven agyvérzés olyan életveszélyes állapot, amelyet leggyakrabban egy ér elzáródása, az agyi artériák beszűkülése vagy a kettő kombinációja okoz. Az agyszövet rendkívül érzékeny az oxigénhiányra. Ha a vérellátás korlátozódik vagy megszűnik, az agy károsodik, és az agysejtek elhalnak. A stroke ritkább oka az agyvérzés. A vérzést általában egy ér megrepedése okozza, leggyakrabban kezeletlen magas vérnyomás esetén.

Mik a figyelmeztető jelek?

A stroke figyelmeztető jelei önállóan vagy együttesen is jelentkezhetnek. Egyes tünetek az agyi véráramlás rejtett problémáira hívhatják fel a figyelmet, és ezek a jelek észrevétlenül vagy figyelmen kívül hagyva visszafordíthatatlan károsodáshoz vezethetnek. A leggyakoribb tünetek: a test egyik felének hirtelen gyengesége, beszédzavar, hirtelen és erős fejfájás, látászavar, a szájszöglet lecsüngése, egyensúlyzavarok, állni és járni képtelenség.

Miért olyan jelentős a sürgősségi kórházi kezelés?

Az idő kulcsfontosságú szerepet játszik a stroke esetén. A szakértők egyetértenek abban, hogy a korai kórházi kezelés és a megfelelően kiválasztott terápia megmentheti az ember életét és jelentősen javíthatja egészségi állapotát. Egyes gyógyszerek már órákkal a stroke után is adhatók, például a vérrög feloldására és a keringés helyreállítására szolgáló gyógyszerek. Az agyvérzés egyes eseteiben a korai sebészeti kezelés életmentő lehet.

Milyen következményei vannak a stroke-nak?

Az agykárosodás jelentős hatással lehet a mobilitásra, az erőre, a stabilitásra, a koordinációra, a beszédre, a memóriára, az érzékelésre, a hangulatra és még sok másra. Dr. Valery Feigin szerint a betegek 80%-ánál a test egyik felének mozgékonysága és ereje részben vagy teljesen elveszik, az érintettek 70%-ánál hangulati zavarok lépnek fel, és körülbelül 20%-uknál fájdalom jelentkezik a vállban.

Van remény a gyógyulásra?

A stroke utáni felépülés hosszú folyamat. Ezt számos tényező befolyásolja, például a stroke típusa, annak helye vagy a beteg motivációja. A beteg állapota hosszú távon javulhat a jól megtervezett rehabilitációval, a legjelentősebb gyógyulás a stroke-ot követő első néhány évben érhető el. Érvényes, hogy a mozgásképességüket teljesen elvesztett betegek általában hosszabb idő alatt épülnek fel, mint a kevésbé érintett betegek. Egyes világméretű tanulmányok szerint a hagyományos rehabilitáció és az asszisztált robottechnológia kombinációja jobb hatást fejt ki a betegek számára, mint a hagyományos rehabilitáció önmagában.

Mikor kell elkezdeni az orvosi rehabilitációt?

Amint a beteg állapota lehetővé teszi. Legkésőbb azonban, amint a beteg kikerül a kórházból. Az orvosi rehabilitáció az egészségügyi ellátás szerves részét képezi. Ha a gondozás jól koordinált, akkor a beteg a lehető legnagyobb függetlenséget és önállóságot éri el. A beteg életminőségének javításában egy FBLR-orvos (Fizioterápia, balneológia és orvosi rehabilitáció) által vezetett szakemberekből álló csapat vesz részt. A rehabilitációt azonnal meg kell kezdeni, általában az intenzív osztályon vagy a neurológiai osztályon történő kórházi kezelés alatt.

Hogyan tovább a kórházi kezelés után?

A kórházból való elbocsátás után a betegnek lehetősége van arra, hogy a rehabilitációt járóbeteg-ellátás keretében folytassa. Jogosult ismételten kérni orvosától a rehabilitációs és gyógyfürdő-kezelés indikációját. Minél intenzívebb a neurorehabilitáció, annál valószínűbb, hogy a beteg állapota javulni fog. Sajnos Szlovákiában riasztóan kevés olyan egészségügyi intézmény létezik, amely képes intenzív neurorehabilitációs kezelést nyújtani. Az agykárosodás jelentős hatással lehet a mobilitásra, az erőre, a stabilitásra, a koordinációra, a beszédre, a memóriára, az érzékelésre, a hangulatra és még sok másra.

Mi a szakterületünk?

A Levita Klinika egy neurorehabilitációs intézmény, amely intenzív kezelést nyújt járóbeteg-ellátás formájában. Célja, hogy az emberek életébe a lehető leggyorsabban visszatérjen a mozgás, az önellátás elérése és a hozzátartozók tehermentesítése. A betegek kezelése során intenzív neurorehabilitációt biztosít, a legmodernebb robottal támogatott rehabilitáció és a hagyományos rehabilitációs módszerek kombinálásával. Az így választott terápia jelentősen hozzájárul a pozitív eredmények gyorsabb és végleges eléréséhez.