ZĽAVA NA NEUROREHABILITAČNÝ PROGRAM

Viac info
„Rehabilitačný lekár v našom zariadení na základe lekárskej správy a nálezu posúdi, či je pacient vhodný na absolvovanie roboticky asistovanej rehabilitácie, pozve ho na vyšetrenie, kde podľa aktuálneho stavu navrhne individuálne pre daného pacienta rehabilitačný program a skonzultuje ho s fyzioterapeutom,“

Rehabilitácia nie je obyčajné cvičenie

Možnosti rehabilitácie po cievnej mozgovej príhode sú na Slovensku rôznorodé. Rozdiel medzi pomocou, ktorú poskytne štát zo zdrojov zdravotného poistenia a tým, čo skutočne pacienti po porážke potrebujú, je však priepastný. Konvenčné formy rehabilitácie sú v procese liečby veľmi potrebné. Pomoc najmodernejších prístrojov a dokonca robotov je v oblasti neurorehabilitácie čím ďalej, tým viac, žiadaná.

Rehabilitáciu by mal vždy naplánovať odborník

Cvičenie je síce základom rehabilitácie, ale rozhodne by sme sa nemali spoliehať len rady z internetu. Vždy je na mieste obrátiť sa na skúsených odborníkov, ktorí nám na základe vyšetrenia predpíšu personalizovaný plán rehabilitácie.

Ako prebieha posúdenie? „Rehabilitačný lekár v našom zariadení na základe lekárskej správy a nálezu posúdi, či je pacient vhodný na absolvovanie roboticky asistovanej rehabilitácie, pozve ho na vyšetrenie, kde podľa aktuálneho stavu navrhne individuálne  pre daného pacienta rehabilitačný program a skonzultuje ho s fyzioterapeutom,“ vysvetľuje postup Mgr. Alexandra Magulák, riaditeľka neurorehabilitačného zariadenia Levita.

Tento plán môže zahŕňať terapie ako laserovú terapiu, magnetoterapiu, elektroliečbu, masáže a ďalšie. Pri správnej rehabilitácii je dôležité zohľadniť aj celkový zdravotný stav pacienta. Cvičenie, elektroterapia, svetloterapia či robotická rehabilitácia  sú účinné pri liečbe pacientov po porážke či úrazoch vtedy, ak sa pristupuje ku každému prípadu individuálne.

Tradičná versus robotická rehabilitácia

Rehabilitácia je teda nevyhnutnou súčasťou procesu k čo najviac plnohodnotnému návratu k životu pacientov. Pri mnohých úrazoch s poškodením mozgu a miechy, ale aj po cievnej mozgovej príhode prináša práve kombinácia klasickej konzervatívnej rehabilitácie s robotickou najlepšie a najrýchlejšie výsledky pri zotavovaní a obnovovaní pohybových schopností pacienta. „Robot uľahčuje pohyb, ktorý sa pacient snaží naučiť alebo obnoviť. Kombinácia presnosti pohybu s veľkým počtom opakovaní umožňuje vďaka neuroplasticite mozgu vytvárať nové spojenia. Robotika v neurorehabilitácii dovoľuje dlhšie trvanie procedúry a jej častejšiu aplikáciu, čo je pri obnovovaní mozgových synapsií kľúčové. Žiadny fyzioterapeut nedisponuje takou silou, vytrvalosťou a presnosťou pri opakovaných pohyboch ako robot. Zároveň treba dodať, že vyšetrenie a následné nastavenie sofistikovanej technológie podľa individuálnych potrieb pacienta stále ostáva v rukách a kompetenciách fyzioterapeuta,“ vysvetľuje MUDr. Matej Fülöp, lekár FBLR z nášho zariadenia Levita v Lehniciach.

Fyzioterapeutom, ale najmä rehabilitujúcim pacientom pomáha u nás LOKOMAT Pro s modulom FreeD pri asistovanom nácviku chôdze a umožňuje pacientovi opakovať tento pohyb kľudne aj tisíckrát. Rehabilitačná procedúra tak môže trvať dlhšie a opakovať sa niekoľkokrát za deň. Žiadny fyzioterapeut, nech by bol akokoľvek šikovný, fyzicky zdatný a silný, nedokáže simulovať schôdzu tak presne a dlho ako robot LOKOMAT.

Kedy začať s rehabilitáciou?

Tak, ako pri akútnej záchrane života, čas rozhoduje aj pri následnej rehabilitácii pacientov po porážke. Hľadanie rehabilitačného zariadenia preto neodkladajte. Najlepšie výsledky sa dosahujú kombináciou roboticky asistovanej rehabilitácie s konvenčnou. „Skúsenosti zo svetovej praxe aj výsledky v našom zariadení potvrdzujú, že najväčšie zlepšenie dosahujú pacienti, ktorí začnú správne rehabilitovať v čo najkratšom čase po stabilizácii svojho zdravotného stavu a ktorí rehabilitujú dostatočne dlhý čas, teda niekoľko týždňov,“ potvrdzuje Bc. Anita Hrdlovics, hlavná fyzioterapeutka našej kliniky.

Kontaktujte nás